Alergie - leczenie przyczyn, nie objawów

Istotnym problemem współczesnego społeczeństwa są alergie, które co prawda nie stanowią zagrożenia życia, ale znacznie wpływają na nasze funkcjonowanie. Niepokojącym jest fakt, iż w ostatnich latach znacznie zwiększyła się na nie zachorowalność. Czym zatem jest alergia?

Jest to niepożądana reakcja odpornościowa organizmu na czynniki zewnętrzne, które są w stanie przedostać się przez bariery obronne. Układ immunologiczny odpowiada na obecność w organizmie toksyn, co właśnie powoduje alergie, które mogą objawiają się różnego rodzaju zmianami skórnymi, śluzem w drogach oddechowych i przewodzie pokarmowym. Tabletki, sterydy, maści nie zawsze pomagają, znane są również przypadki, w których następuje pogorszenie. Dlatego należy zacząć od usunięcia przyczyn alergii, które zostaną omówione poniżej.

  1. Zła dieta

    Wśród naszych posiłków wyróżniamy węglowodany obecne , np. w ziemniakach, chlebie, tłuszcze , białka i pokarmy roślinne. Występuje różnica w ich trawieniu, węglowodany trawione są już w jamie ustnej, białka w żołądku, potrawy roślinne w jelicie cienkim. Problemy rozpoczynają się przy złym łączeniu pokarmów, co wywołuje procesy gnilne.

  2. Candidoza, czyli zgrzybienie

    Naturalnym składnikiem flory bakteryjnej jelita grubego jest candida albicans, czyli pasożytniczy grzyb z rodziny drożdżaków. Problem pojawia się wtedy, gdy następuje jego niekontrolowany rozrost. Dzieje się tak wówczas, gdy wypijemy lub zjemy coś skażonego, np. Salmonellą, gronkowcem złocistym czy pałeczkami okrężnicy. Kiedy flora bakteryjna zostaje zniszczona w miejsce przydatnych bakterii rozwijają się bakterie chorobotwórcze, jak np. Candida albicans, które zaczynają przejmować dominujące role. Grzyb, który pojawi się w jelicie, zatruwa organizm i zaburza jego działanie poprzez wydzielanie substancji z procesów przemiany materii. Zaburzone zostają prawidłowe funkcjonowanie narządów i tkanek, co objawia się różnego rodzaju dolegliwościami. Candida dodatkowo swoim działaniem niszczy ścianę jelita i do krwi przenikają niepożądane substancje. Nerki i wątroba są przeciążone, co skutkuje rozwojem alergii.

  3. Zbiałczenie organizmu

    Jeśli w organizmie nie występuje enzym trawiący kazeinę, czyli renina, wówczas białko z krowiego mleka nie jest trawione i gnije w jelicie.